Dirigent

Na zijn pianostudie heeft Bernhard Touwen zich verder bekwaamd als dirigent en pianist. In 2000 sloot hij de studie 2e fase Koordirectie met succes af (‘cum laude’).

Werken

Bernhard heeft inmiddels vele werken voor koor en orkest gedirigeerd waaronder o.a. het Requiem op. 60 van Rheinberger, de grote missen, Die Schöpfung, Stabat Mater en Die sieben letzte Worte van Haydn, de Messiah van Händel, Litanieën, Vesperae, het Requiem en Davide Penitente van Mozart, de Mis in C van Beethoven, het zelden uitgevoerde maar magistrale, grootse oratorium Moses van Bruch, Lauda Sion, het Lobgesang en de Elias van Mendelssohn, de Psalmensymfonie van Strawinsky, Ein Deutsches Requiem, het Schicksalslied en de Altrhapsodie van Brahms, Requiem van Duruflé, Miserere van Rossini, Kullervo van Sibelius, de Johannes- en Matthäus Passion en het Weihnachts- en Osteroratorium van Bach.

Ook modernere componisten komen aan bod: Pärt, Gjeilo, Lauridsen of uitstapjes naar andere culturen met bijv. de Missa Criolla van Ramirez.

Sinds 2008 is Bernhard artistiek leider en chef-dirigent van het kamerorkest Concerto Brabant; hiermee voert hij jaarlijks meerdere programma’s uit.

Nederlands Kamerkoor en Combattimento Consort

In december 2009 debuteerde Bernhard bij het Nederlands Kamerkoor en het Combattimento Consort. Met dit wereldberoemde gezelschap dirigeerde hij een zeer geslaagde uitvoering van het integrale Weihnachtsoratorium in een uitverkochte Grote Kerk te Naarden. ‘Een opmerkelijke prestatie’ aldus Dagblad Trouw.

Internationale dirigenten masterclass

In juni 2013 werd Bernhard geselecteerd om een belangrijke internationale dirigenten masterclass te volgen o.l.v. de legendarische pedagoog Jorma Panula met het Janacek Philharmonic Orchestra. Hij maakte daar indruk met zijn interpretatie van o.a. Janaceks Taras Bulba en Brahms’ Tragische Ouverture.

Interpretatie

Bernhards interpretaties van zowel barokke als romantische werken worden alom geprezen. Zo ontlokte zijn uitvoering van de 40e symfonie van Mozart veel enthousiaste reacties, net als de feestelijke en intense uitvoering van de Messiah van Händel. In 2017 dirigeerde hij o.a. het Requiem van Verdi, en ook de Mariavespers van Monteverdi met groot succes. Sindsdien volgden nog vele goed ontvangen uitvoeringen, o.a. de Carmina Burana, de Requiems van M. Duruflé, G. Fauré, J.G. Rheinberger, M. Haydn en W.A. Mozart.

Bernhard wordt regelmatig gevraagd voor gastdirecties.

Een concert bijwonen? Kijk op Concertagenda.

Wil je meer weten over mijn activiteiten?

Neem contact met me op

© bernhardtouwen.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacybeleid